Un fermier din Dubăsari duce plasticul utilizat la reciclat și obține bani pe el

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Un fermier din satul Ustia este prietenos cu mediul, iar de doi ani tot plasticul utilizat în activitate îl duce la reciclare. Acesta a povestit pentru agrobiznes.md că toamna după ce termină lucrările verifică repetat terenurile pentru a strânge tot plasticul.

„Acum doi ani ni s-a achitat 4 lei kilogramul. Anul acest nu știu cât e prețul. Dar și patru lei e foarte puțin. Ca să aduni un kilogram de peliculă, știi câți metri trebuie să fie? Foarte mulți. Noi, toamna, după ce terminăm toate lucrările mai verificăm odată câmpurile și adunăm și sticlele uitate de muncitori, tot ce găsim. Sunt mândru că pot practica o agricultură prietenoasă mediului. Iubesc natura. Noi doar un an ne folosim de pământ, dar deșeurile care rămân pot aduce daune mult timp înainte. Cine să aibă grijă de sol, dacă nu noi?”, a precizat fermierul Mihai Urîtu.

Valeriu Papuc, din satul Pârâta, din raionu Dubăsari a preluat și el practica și în acest an va duce pentru prima dată plasticul utilizat în agricultură la reciclare.

„Pe dealuri este foarte mult gunoi și peste tot este plastic. De cele mai multe ori oamenii dau foc acestor deșeuri, respectiv, se poluează, atât aerul, cât și solul. Așa am ajuns la concluzia că trebuie să dăm plasticul la reciclare. Avem linii de picurare. Le folosim din primăvară până în toamnă, apoi le punem în saci și le depozităm”, susține agricultorul.

Acesta spune că deja are deja colectate câteva kilograme de plastic.

„Am strâns tot ce am folosit pe terenurile proprii. De pe cele 3 hectare am colectat anul trecut 39 kilometri de bandă. În acest an, la fel voi lua 39 de kilometri. Nu știu câte kilograme sunt exact. Vom colectat și tot ce folosim în cadrul cooperativei, de exemplu anul trecut am luat 104 kilometri de bandă pentru irigare. Anul ăsta irigăm 20 de hectare. Respectiv, vom avea mai mult plastic”, explică agricultorul.

Prețul plasticului la reciclare variază, în 2020, între 2 lei și 3,5 lei kilogramul.

Sursa:ecopresa.md