Un parc fotovoltaic va fi construit la Feștelița

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

În satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă va fi construit un parc fotovoltaic cu puterea de 300 kW pentru producerea energiei electrice . Costul total al proiectului constituie circa 6 milioane de lei. O decizie în acest sens a fost aprobat astăzi de Consiliul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Din cei șase milioane, trei vor fi oferiți de  Agenția pentru Eficiență Energetică, contribuția APL constituție un milion de lei, iar restul resurselor financiare necesare vor fi oferiți prin  Programul finanțat de Uniunea Europeană „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstraționale (CoM-DeP).

Proiectul nominalizat, este un subproiect al Programului finanțat de Uniunea Europeană „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstraționale (CoM-DeP) și va fi realizat de Primăria s. Feștelița, r-nul Ștefan Vodă împreună cu partenerul ONG Fondul de Inovații Sociale.

 În cadrul proiectului menționat este prevăzută pilotarea mai multor tehnologii aferente eficienței energetice și valorificarea surselor de energie regenerabilă, după cum urmează:

  • Construcția sistemului de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic;
  • Instalarea sistemului de panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere la Grădinița de copii din localitate;
  • Instalarea centralelor termice pe bază de biomasă la 4 instituții publice (școală, grădiniță, Casă de Cultură și Primărie);
  • Plantarea a minim 4 ha de culturi energetice pentru producerea de bio-combustibil;
  • Construcția parcului fotovoltaic cu puterea de 300 kW.

Costul total al Programului „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstraționale (CoM-DeP), finanțat de Uniunea Europeană, constituie circa 800 000 Euro dintre care contribuția Uniunii Europene este de 500 000 Euro, iar contribuția beneficiarului este de 300 000 Euro.  

Sursa:ecopresa.md