Administrația Fondului pentru Mediu la al treilea președinte în doar 10 luni – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Dan-Cătălin Vatamanu este noul președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Acesta a fost numit la propunerea ministrului mediului, apelor și pădurilor și a înlocuit-o din funcție pe  Andreea Kohalmi-Szabo.

Dan-Cătălin Vatamanu, de profesie inginer IT, devine astfel al treilea președinte al AFM, în decurs de 10 luni de la instalarea Guvernului Ludovic Orban, după Andreea Kohalmi-Szabo și Mihail Dan Dojană.

Vatamanu este vicepreședinte PMP Mehedinți și candidat la primăria Baia de Aramă.

Administrația Fondului pentru Mediu s-a confruntat în ultima perioadă cu critici majore privind gestionarea programului Casa Verde Fotovoltaice.

Potrivit Greenpeace România, Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit în urma unei fraude informatice nedovedite, apoi au urmat mai multe amânări de luni de zile în evaluarea dosarelor și publicarea rezultatelor contestațiilor.

După un an și jumătate de la începerea oficială a programului, scopul declarat în ghidul de finanțare – „creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” – a fost în totalitate ratat”, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

Deși se anunța a fi un program multianual, în loc să fie atrase alte fonduri și să fie ajutați mai mulți cetățeni, Casa Verde Fotovoltaice va folosi în a doua sesiune fondurile rămase din prima sesiune.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

În urma unei solictări a Green Report, fostul peședinte al AFM, Andreea Kohalmi-Szabo a declarat că au fost aprobați în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 14.047, dintr-un total de 26.631 solicitanți.

Solicitanții care nu au fost aprobați vor putea depune dosare de finanțare în cadrul sesiunilor viitoare ale acestui program”, a declarat Kohalmi-Szabo.

Programul derulat de AFM are o valoare eligibilă de 110 milioane euro și urmărește finanțarea a aproximativ 30.000 de gospodări în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

Finanțarea nerambursabilă se acordă în sumă de până la 20.000 lei/instalație/gospădărie, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Citește și:

Greenpeace anunţă un bilanț sumbru al programului Casa Verde Fotovoltaice: În doi ani nici măcar un panou nu a fost montat
Greenpeace: AFM nu respectă termenul de evaluare a contestațiilor depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice
AFM a aprobat jumătate din cererile de finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice

Sursa:greenreport.ro