RWEA: Investiţiile în sursele regenerabile de energie ar trebui incluse în Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a adresat o scrisoare Primului Ministru al României, în urma publicării OUG privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, solicitând includerea proiectelor de investiții în energie din surse regenerabile printre proiectele prevăzute în documentul Ordonanței de Urgență, acestea fiind esențiale pentru reconstrucția economică la nivel național la finalul acestei perioade de criză.

De asemenea, RWEA solicită ca proiectele de investiții din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență să nu fie accesibile doar administrațiilor publice, ci tuturor actorilor care pot sprijini o redresare economică rapidă și eficientă.

„RWEA și-a exprimat bucuria și sprijinul pentru inițiativa Guvernului de elaborare a Planului Național de Relansare și Reziliență, dar constată cu surprindere absența proiectelor de energie regenerabilă dintre categoriile de proiecte prevăzute la Art.2 (1) din documentul adoptat prin Ordonanță de Urgență în data de 31 august 2020, precum și faptul că proiectele sunt adresate exclusiv administraților publice. Această absență este cu atât mai surprinzătoare cu cât investițiile în energie regenerabilă sunt prevăzute de către autoritățile europene drept un pilon esențial nu doar al Green Deal (Pactul Ecologic European), dar mai ales al planului european de redresare economică, prin instrumentele sale, Next Generation EU și Cadrul Financiar Multianual (MFF)”, se arată în comunicat.

Conform planului european de redresare economică, sunt necesare acțiuni urgente pentru relansarea economiei și crearea condițiilor necesare pentru o redresare alimentată de investiții private în sectoarele și tehnologiile esențiale, printre care și energia regenerabilă, acestea fiind deosebit de importante pentru succesul tranziției către o economie verde și al tranziției digitale ale Europei. Investițiile în sectoarele și tehnologiile esențiale, inclusiv energia regenerabilă și hidrogenul curat, sunt cruciale pentru viitorul Europei, conform Comisiei Europene.

„Pentru a avea un efect benefic și a fi coerente cu țintele de decarbonare a economiei asumate de România la nivel european, investițiile trebuie să aibă în vedere obiectivele de investiții din Planul National Integrat Energie și Schimbări Climatice 2021 – 2030, care menționează realizarea a peste 7 GW de noi capacități regenerabile la nivel național. În același timp, este important de subliniat posibilitatea ca prin aceste investiții să fie creat un lanț valori strategic în domeniul energiei regenerabile, inclusiv a bateriilor și hidrogenului și a altor domenii legate intrinsec de tranziția energetică, la nivel național, care va crea noi locuri de muncă și un impact economic multiplicat la nivelul societății românești. Reamintim faptul că sectorul energetic din România are nevoie de investiții de peste 22 miliarde de Euro în următorii 10 ani pentru a atinge țintele asumate față de Comisia Europeană pentru 2030, conform PNIESC 2021 – 2030 și Strategiei Energetice a României.

RWEA asigură Guvernul României de întregul sprijin al industriei regenerabile din România în procesul de planificare, implementare și dezvoltare a viitoarelor investiții ce țin de tranziția energetică a României și o redresare economică rapidă și eficientă”, mai arată RWEA.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este cea mai puternică asociație de energie regenerabilă din România, care participă din anul 2008, în mod activ și constructiv, la procesul de transformare a pieței energetice românești. Reprezentăm o industrie cu 3000 MW de energie eoliană instalați în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacități de energie și furnizori de servicii conexe.

Mecanismului de Reziliență și Redresare este un instrument al Comisiei Europene care presupune finanțări în valoare de 672,5 miliarde de euro pentru statele membre, dintre care 312,5 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile și 360 de miliarde de euro credite în condiții avantajoase.

România are circa 30,5 miliarde de euro alocate pe această facilitate, dintre care 13,6 miliarde de euro granturi.

Citește și:

Cum arată tranziția justă în Europa de Est

Asociaţiile de energie regenerabilă i-au scris lui Iohannis: Dacă promulgați legea terenurilor, investițiile de miliarde de euro în energia verde vor fi blocate

Sursa:greenreport.ro