Documentar ARTE: Deșertificarea Olteniei se extinde spre București. Fenomenul amenință și alte părți ale Europei.

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

19.09.2020 08:00 Fenomenul deșertificării cuprinde părți tot mai mari din Oltenia. Sursa foto: ARTE.tv

Canalul tv germano-francez ARTE a difuzat vineri seară un documentar de o jumătate de oră despre fenomenul deșertificării în sudul României. Fenomenul este cunoscut în țara noastră, specialiștii atrag atenția de peste 20 de ani asupra lui. Cu toate acestea, nisipul a luat locul culturilor, iar deșertul din sudul țării se extinde spre București. Ba chiar, avertizează aceiași specialiști, vom ajunge să avem culturi exotice în locul pepenilor de Dăbuleni.

Nisipul a cucerit Oltenia. Se face tot mai cald și mai uscat, iar furtunile de nisip împing acum problema spre București. Ecologiștii încearcă să prevină fenomenul prin reîmpăduriri, iar ce fermierii trebuie să recurgă la noi culturi, se arată în prezentarea documentarului ARTE.

Consecințele schimbărilor climatice pot fi văzute și resimțite clar în zona Olteniei. Acolo unde odinioară pajiști și păduri verzi căptușeau malurile Dunării, astăzi se vede doar nisip. Zona acoperă acum peste 800 de kilometri pătrați de-a lungul Dunării. Vântul suflă nisipul în sate și chiar spre capitala București, care se află la peste 200 de kilometri distanță.

Este rezultatul unei combinații de schimbări climatice și o politică agricolă nemiloasă. În anii 1970 și 1980, dictatorul Nicolae Ceaușescu a dorit să promoveze producția agricolă la scară largă, așa că a tăiat pădurile și a drenat lacurile, mai scrie ARTE.

Ecologiștii, antreprenorii și politicienii locali încearcă acum să oprească devastarea continuă din sudul țării lor. Parlamentarul bucureștean și activistul de mediu Octavian Berceanu călătorește regulat în regiune pentru a găsi principalele surse de colmatare. Împreună cu inginerul forestier Dan Popescu, el încearcă să-i convingă pe localnici și oficiali să planteze copaci în câmpurile îngrămădite.

Fermierii cu greu pot cultiva legume pe solurile nisipoase. Chiar și culturile de cereale mai puțin pretențioase, cum ar fi porumbul, nu mai pot găsi substanțe nutritive suficiente pe câmp. Din cauza asta, fermierii cresc în principal pepeni.

În Oltenia, se întâmplă ceea ce amenință și alte părți ale Europei din cauza schimbărilor climatice: o secetă după alta, cu consecințe grave pentru mediu și agricultură.

Citește și: EXCLUSIV Rapoartele oficiale ale apocalipsei meteo. Cum va arăta România peste 50 de ani. Ce gust vor avea curmalele de Dăbuleni

Sursa:digi24.ro