Greta Thunberg va dona un milion de euro asociaţiilor pentru protejarea mediului – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a primit Premiul Gulbenkian pentru Umanitate, o nouă distincţie portugheză dotată cu suma de un milion de euro, prin care sunt răsplătite persoanele sau organizaţiile care s-au remarcat prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Thunberg a declarat că va dona premiul în bani pentru proiecte caritabile care combat „criza climatică și ecologică”.

“Sunt atât de mulţi bani încât nici nu pot să mi-i îmaginez, dar toţi banii de pe urma acestui premiu vor fi donaţi prin intermediul fundaţiei mele diferitelor organizaţii şi proiecte care ajută oamenii pe fondul crizei climatice şi ecologice, în special în sudul planetei”, a explicat, într-un video pe Twitter, adolescenta în vârstă de 17 ani.

Pe lângă faptul că a fost numită  “Persoana anului” de către revista Time în 2019, Thunberg a fost nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru pace.

Răspunzând știrilor, ea a spus: „Sunt extrem de onorat să primesc premiul Gulbenkian pentru umanitate”.

Greta a transmis la rândul ei că milionul de euro care însoţeşte acest premiu ”va fi folosit de Fundaţia Thunberg pentru proiecte de combatere a crizei climatice şi ecologice”.

Primii 100.000 de euro vor fi donaţi pentru SOS Amazonia Campaign, iniţiativă ce aparţine mişcării Fridays for Future din Brazilia, care combate coronavirusul în Amazonia, o sumă identică urmând să fie alocată iniţiativei Stop Ecocide Foundation, care urmăreşte să transforme ”ecocidul” (genocidul ecologic) într-o crimă recunoscută internaţional.

“Suntem într-o situație de urgență climatică, iar fundația mea va dona cât mai repede toți banii pentru a sprijini organizațiile și proiectele care luptă pentru o lume durabilă.”

Premiul, acordat în fiecare an, are drept scop „recunoașterea persoanelor, grupurilor de oameni și / sau organizațiilor din întreaga lume ale căror contribuții la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice ies în evidență pentru noutatea, inovația și impactul său”.

Activista suedeză, în vârstă de 17 ani, s-a impus printre cei 136 de candidaţi din 46 de ţări şi a fost aleasă printr-un larg consens, după cum spune preşedinte juriului, fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio.

”Modul în care Greta Thunberg a reuşit să mobilizeze generaţiile cele mai tinere pentru cauza climatică şi lupta ei tenace pentru a schimba un status quo care se obstinează să persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent”, explică Sampaio.

Sursa:greenreport.ro