IKEA va renunța la bateriile alcaline clasice până în 2021 – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

IKEA a anunțat că va elimina din gama de produse toate bateriile alcaline neîncărcabile până în octombrie 2021. Odată cu această decizie, IKEA își dorește să inspire consumatorii care utilizează frecvent baterii clasice să treacă la cele reîncărcabile. Utilizarea regulată le permite ca, în timp, să economisească bani și să reducă deșeurile acasă.

Mai multe studii comparative actuale de evaluare a ciclului de viață arată că impactul bateriilor alcaline asupra mediului este mai mare în comparație cu bateriile de nichel-hidrură metalic (NiMH) atunci când sunt utilizate în dispozitive de uz casnic și cu un consum ridicat de energie, care sunt încărcate în mod regulat – așa cum sunt jucăriile, lanternele, difuzoarele portabile sau camerele.

După numai 10 încărcări ale unei baterii reîncărcabile NiHM emisiile de gaze cu efect de seră sunt mai mici în comparație cu utilizarea bateriilor alcaline pentru obținerea aceleiași cantități de energie. Când se ating aproximativ 50 de încărcări, impactul general asupra mediului al bateriilor NiMH este egal sau chiar mai mic decât impactul utilizării bateriilor alcaline.

Consumatorii care au nevoie să utilizeze frecvent baterii pot beneficia de înlocuirea bateriilor alcaline cu baterii reîncărcabile. Economiile făcute în timp sunt substanțiale – atât asupra mediului, cât și atunci când vine vorba de portofelele acestora. IKEA a vândut la nivel global aproximativ 300 de milioane de baterii alcaline anul trecut, așa că vedem un mare potențial în a inspira clienții noștri să adopte noi comportamente și să utilizeze baterii reîncărcabile la potențialul lor maxim“, spune Emelie Knoester, Business Area Manager – IKEA Range & Supply.

În anul fiscal 2019, IKEA a vândut aproximativ 300 de milioane de baterii alcaline la nivel global. Calculele indică faptul că, dacă – ipotetic – toți clienții IKEA ar trece de la baterii alcaline la baterii reîncărcabile, le-ar folosi pentru dispozitive cu consum ridicat și le-ar încărca doar de 50 de ori reducerea globală a deșeurilor ar ajunge la 5.000 de tone anual.

Deoarece o baterie poate fi încărcată de până la 500 de ori, există potențialul de a reduce deșeurile suplimentare.

Sursa:greenreport.ro