Ministerul Mediului anunţă că va primi sprijinul a peste 200 de experţi la elaborarea documentului de politică forestieră pentru următorii 10 ani – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă că va primi sprijinul a peste 200 de experţi în elaborarea unui document strategic, ce va pune bazele de fundamentare a opţiunilor strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a României pentru următorii zece ani.

Paweł Sroka- unsplash.com

Astfel, pentru elaborarea documentului strategic, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va primi sprijinul a peste 200 de experți, care s-au alăturat acestui demers. Aceștia sunt reprezentanți ai universităților de profil, institutelor de cercetare, ocoalelor silvice de stat și private, gărzilor forestiere, asociațiilor de proprietari de păduri, organizațiilor non-guvernamentale, dar și ai industriei de exploatare și prelucrare a lemnului.

“României îi lipseşte o strategie pentru pădurile ţării, care să fie urmată de toţi actorii din acest sector. Fără aceasta riscăm să ne trezim cu provocări climatice sau de altă natură pentru care să nu fim suficient de pregătiţi. Anul acesta, vremea rea a pus la pământ păduri întregi din Europa: peste 200 de milioane de metri cubi de lemn au fost doborâţi de manifestările severe ale vremii. România a fost printre cele mai puţin afectate state de acest fenomen. Însă, schimbările climatice şi adaptarea pădurilor la acestea, protejarea biodiversităţii şi ameninţările ei, lemnul de foc necesar populaţiei, provocarea de a asigura resurse pentru industria lemnului, preocuparea pentru surse continue de finanţare pentru întregul sector – sunt teme care trebuie gândite şi planificate în proiecţia următorilor 10 ani. Sper ca acest document pe care-l vom finaliza în luna noiembrie să fie o bază solidă pentru viitoarea Strategie Naţională Forestieră a României”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cei 200 de experţi vor participa la discuţii în cadrul a trei grupuri de lucru stabilite în acest sens: grupul socio-economic, grupul de mediu şi grupul de guvernanţă.

Conform calendarului de lucru, documentul privind opţiunile strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere din următorii 10 ani va fi finalizat până în 30 noiembrie 2020, iar întâlnirile grupurilor de lucru sunt programate în perioadele 7 – 20 septembrie 2020 şi 19 octombrie – 7 noiembrie 2020.

Totodată, începând din 16 noiembrie 2020, documentul rezultat va fi în dezbatere publică.

Sursa:greenreport.ro