NASA și ESA lansează un nou satelit pentru măsurarea efectului creşterii nivelului mării – FOTO și VIDEO – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

NASA și Agenţia Spaţială Europeană (ESA) lansează în luna noiembrie un nou satelit care va cartografia și monitoriza oceanele lumii pentru a măsura efectul creşterii nivelului mării.

Credits: NASA/JPL-Caltech

Satelitul Copernicus Sentinel-6 va fi transportat în spaţiu de la Vandenberg Air Force Base din California, a precizat Josef Aschbacher, conducătorul programului de observare a Terrei din cadrul ESA.

“Avem nevoie de acest satelit pentru a înţelege efectele creşterii nivelurilor mărilor planetei”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă online.

Misiunea, desfăşurată în colaborare cu agenţia spaţială americană NASA şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), îşi propune să măsoare cu precizie schimbările produse la nivelurile mărilor.

Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich este primul dintre cei doi sateliți identici lansați secvențial pentru a continua observațiile schimbării nivelului mării. Va fi primul satelit dezvoltat de ESA care va fi condus în spațiu cu racheta SpaceX Falcon 9 – prima rachetă reutilizabilă din clasa orbitală din lume.

Cum va funcționa

Satelitul are sarcina de a colecta măsurători ale nivelului mării cu o precizie de câțiva centimetri (pentru o singură măsurare) pentru mai mult de 90% din oceanele lumii. Și va efectua aceste măsurători în timp ce zboară în mod repetat printr-o zonă de radiații intense cunoscută sub numele de Anomalia Atlanticului de Sud, care poate interfera cu aparatura electronică de la bord.

De aceea, inginerii și cercetătorii au supus satelitul la o serie de teste pentru a se asigura că nava spațială va supraviețui lansării și mediului dur al spațiului.

Pentru a măsura cu precizie variațiile extrem de mici ale nivelului mării, Sentinel-6 Michael Freilich se va baza pe o suită de trei instrumente care oferă oamenilor de știință informații pentru a determina poziția exactă a navei spațiale pe orbită.

Această animație arată pulsul radar de la altimetrul satelitului Sentinel-6 Michael Freilich care se reflectă pe suprafața mării pentru a măsura înălțimea oceanului.
Credite: NASA / JPL-Caltech

Dar cum va reuși satelitul să îndeplinească misiunea? Cu instrumente sofisticate, sateliți globali de navigație și o mulțime de lasere. Toată această aparatură va lucra împreună pentru a permite navei spațiale să își îndeplinească sarcina de a observa oceanul.

În ceea ce privește știința, există două instrumente care funcționează împreună pentru a determina nivelul mării și un al treilea care colectează date atmosferice. Altimetrul radar Poseidon-4 măsoară înălțimea oceanului prin respingerea impulsurilor radarului de pe suprafața apei și prin calcularea timpului necesar semnalului pentru a reveni la satelit.

Cu toate acestea, vaporii de apă din atmosferă afectează propagarea impulsurilor radar din altimetru, ceea ce poate face ca oceanul să pară mai sus sau mai jos decât este de fapt. Pentru a corecta acest efect, un instrument numit Radiometru avansat pentru microunde pentru climă (AMR-C) măsoară cantitatea de vapori de apă dintre nava spațială și ocean.

Având în vedere provocările și obiectivele misiunii, denumirea satelitului este potrivită: poartă numele cercetătorului Dr. Michael Freilich, fostul director al Diviziei științelor pământului a NASA.

O a doua navă spațială identică cu Sentinel-6 Michael Freilich, Sentinel-6B, va fi lansată în 2025 pentru a continua măsurătorile după ce misiunea primară care se va derula timp de cinci ani și jumătate se va încheia.

Citește și:

Gheţarii elveţieni continuă să se topească într-un ritm alarmant – studiu
Invenții pentru oprirea scurgerilor de petrol din mări: bureți speciali, săpun magnetic sau roboți

Sursa:greenreport.ro