ONU: Lacul Aral este una dintre cele mai mari catastrofe ecologice – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Lacul Aral, ce era odata cel de-al cincilea lac al planetei ca suprafata, se numara acum printre cele mai socante dezastre ecologice, potrivit secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, transmite The Telegraph.

Dupa ce a secat in proportie de 90%, economia regiunii, ce se baza mai ales pe pescuit, s-a prabusit. Principala cauza a disparitiei apei este un proiect de irigatie, gandit de sovietici pentru a mari productia de bumbac din regiune. Evaporarea apei a lasat in urma straturi de nisip sarat, pe care vantul il poarta pana in Scandinavia si Japonia, afectand sanatatea oamenilor.

Ban Ki-Moon a survolat regiunea lacului din elicopter, in cadrul unei vizite in cele cinci state central-asiatice din regiune, toate foste republici sovietice. Calatoria a inclus un popas in Muynak, Uzbekistan, un oras care obisnuia sa se afle la malul apei.

“Pe chei nu se vedea nimic, doar un cimitir de nave. Este clar unul dintre cele mai mari dezastre de mediu din lume. Am fost socat”, a declarat secretarul general al ONU.

Puncte de vedere divergente

Aceasta catastrofa este principala problema de pe agenda oficialului, ce incearca sa ii determine pe liderii din regiune sa coopereze pentru a repara daunele. “Fac un apel catre toti liderii sa se aseze impreuna si sa incerce sa gasesca solutii”, a mai declarat Ban Ki-Moon.

Cu toate acestea, punctele de vedere difera in privinta felului in care trebuie exploatata apa. Liderii din Uzbekistan se plang ca proiectele pentru un baraj tadjik reduc drastic nivelul de apa potabila ce ajunge in tara lor. Pe de alta parte, autoritatile din Tadjikistan spera ca proiectele de dezvoltare a energiei hidro vor aduce venituri economiei sarace a tarii.

Foto: The Telegraph

Sursa:greenreport.ro