Premieră: Un pescăruș comun în America de Nord, observat în București

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

Un pescăruș sur mare (Larus delawarensis), specie comună în America de Nord, a fost observat pe Lacul Morii din Capitală. După ce observația a devenit publică printre pasionații de păsări, lacurile Morii și Plumbuita au devenit locuri de pelerinaj.

Foto: Helen Beatrice Sforaru

În 23 ianuarie, Helen Beatrice Sforaru, voluntară a Societății Ornitologice Română, a observat și fotografiat un pescăruș sur mare (Larus delawarensis) pe Lacul Morii din Capitală. Exemplarul aparține unei specii de pescăruș comune în America de Nord, însă de la începutul anilor ‘70 tot mai multe exemplare sunt frecvent observate în vestul Europei, în special în insulele britanice.

„Către apus am mers iar pe insulă și am început să mai trec încă odată prin obiectiv pescărușii. Seara am ajuns acasă și am dat la verificat [n.r. pe un grup specializat] ce îmi părea mie mai deosebit. Nu mică mi-a fost mirarea când, în dimineața asta, am găsit mesaje de felicitare de la Lou Bertalan (n.r. expert în identificarea speciilor de pescăruși). Surpriza a fost acest exemplar de pescăruș sur mare (Larus delawarensis), observat pentru prima dată pe teritoriul țării noastre”, a povestit aceasta pe contul ei de Facebook.

După ce observația a fost raportată pe rombird.ro (platformă de comunicare pentru specialiştii în ornitologie şi pentru cei interesaţi de păsări), o altă pasionată de păsări și-a verificat arhiva și a constatat că fotografiase un exemplar de pescăruș sur mare în ianuarie 2020 și încă un exemplar în 15 ianuarie 2021, pe Lacul Plumbuita.

Foto: Ciprian Fântână

„Pare a fi un comportament obișnuit la această specie, cel de a reveni în aceleași locuri. Avem exemplul unui pescăruș sur mare, observat, capturat și inelat în Polonia în 2005, a cărui prezență a fost raportată în aceeași zonă în următorii ani”, a explicat biologul Ciprian Fântână, Directorul de Conservare al SOR.

Astfel, lacurile Morii și Plumbuita au devenit locuri de pelerinaj pentru toți cei care își doresc să vadă această raritate.

Exemplarul observat la noi este o pasăre ajunsă la maturitate, în penaj de iarnă. Pescărușul sur mare este un pescăruș de talie medie, caracteristice pentru adult fiind banda neagră, distinctă peste cioc (de unde și denumirea în engleză a speciei Ring-billed Gull), ochii cu irisul gălbui și inelul orbital roșu, picioarele galben-verzui, penajul alb pe cap, corp și coadă, mantaua și aripile gri. Vocea este asemănătoare cu cea a pescărușului argintiu, dar mai nazală și mai înaltă. Pescărușii suri mari sunt păsări foarte oportuniste. Hrana consumată este diversă, de la pești, insecte, viermi și alte nevertebrate până la icre, semințe, crabi, rozătoare și păsări. Însă iarna, primăvara și în afara periodei de cuibărit se hrănesc în principal cu resturi alimentare din gunoaie.

Foto: Ciprian Fântână

„De aceea, poate nu întâmplător, oaspetele nostru american a fost mai des observat în ultimele zile pe Lacul Plumbuita, unde păsările sălbatice sunt frecvent hrănite cu pâine și alte alimente nesănătoase pentru ele”, au explicat cei de la SOR.

Lacul Morii este cunoscut drept un loc preferat de păsări în anotimpul rece. De la debutul iernii și până acum au fost observate și raportate de aici câteva specii rare: rața de ghețuri, rața catifelată, rața sunătoare, rața moțată, cufundar polar, cufundar mic, ferestraș mic, pescăruș argintiu. Acestea pe lângă speciile des întâlnite de rațe cu cap castaniu, corcodei cu gât roșu, corcodei mari, corcodei mici, corcodei cu gât negru, lebede de vară, sutele de lișițe și miile de pescăruși râzători și pescăruși cu picioare galbene.

Citește și: 

Noua Zeelandă oprește iluminatul public dintr-o localitate pentru a salva o specie de păsări ameninţată cu dispariţia

Gâsca de zăpadă, o nouă specie de gâscă în fauna României

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Sursa:greenreport.ro