/VIDEO/ Calitatea apei în Moldova. Câți oameni au acces la apă potabilă

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Într-o nouă ediție EduTolk, autoarea vlogului vorbește despre calitatea apei în Moldova. Michelle și invitații săi atrag atenția că apa poate fi potabilă sau nu, nu există apă mai puțin sau mai mult potabilă. În același timp, ei vorbesc și despre accesul populației la apă, căci majoritatea cred că cea mai bună apă este din fântâna lor, dar realitatea este alta.

În orașe și orășele doar 80 la sută au acces la apă centralizată și doar 63 la servicii de canalizare. În sate accesul este mult mai mic, de 50 de procente și respectiv 40%. Astfel, practic 44 la sută din populația țării nu are acces la apă curată.

Situația este gravă și în grădinițele din țară, căci în practic 63% din ele apa este un pericol pentru sănătate. Apa este asigurată din fântânile arteziene sau din cele locale și nu corespund normelor sanitare. Totuși, unii manageri de instituții au găsit soluții. În satul Schineni, Soroca în grădiniță apa a devenit bună de băut abia în 2019, după ce primăria localității a investit în pașaportizarea apei din localitate și schimbarea instalațiilor.

Sursa:ecopresa.md