Bucureștiul este pe locul întâi pentru prețul plătit pentru aerul poluat

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Un bucureștean plătește 3.000 de euro pe an din cauza poluării aerului, în timp ce un locuitor din alt oraș european plătește, în medie, 1.250 de euro. Datele sunt extrase dintr-un raport recent al Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), care cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de orașe europene.

Foto: Ciprian Muntele

Analiza realizată de firma CE Delft pentru Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), un ONG cu sediul la Bruxelles, a vizat cei trei poluanți principali ai aerului – particulele, dioxidul de azot și ozonul-, precum și costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale și indirecte precum reducerea speranței de viață sau maladiile precum bronșitele cronice grave.

Una dintre concluzii este că poluarea îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an. În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraș european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.

„Trebuie menționat că există o diferență semnificativă în rândul orașelor: în București costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe oraşe din Bulgaria, România și Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, susțin autorii raportului.

Bucureștiul este pe locul 1 în top 10 orașe cu cele mai mari costuri per persoană, din cauza poluării. Pe locul doi este Milano, Italia, cu 2.843 de euro, iar pe ultimul loc – Munchen, Germania, cu 1.984 de euro.

Și locuitorii altor orașe din România plătesc un preț mare pentru poluarea pe care o inspiră: în Iași – 1.221 euro, Brașov – 1.710 euro, Cluj-Napoca – 1.532 euro, Timișoara – 1.643 euro.

În topul oraşelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucureşti cu 6,345 miliarde de euro şi Berlin cu 5,237 miliarde de euro.

„Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic, dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang. „Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport, iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante.”

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole. Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.

Poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM), bilanţ care ar putea fi subestimat.

Citește și: 

Serialul Green Report „Cât ne pasă de ce aer respirăm”

Raport: Majoritatea statelor membre ale UE nu sunt în grafic pentru a reduce până în 2030 poluarea atmosferică

Grupul pentru Mediu Curat din România a trimis o scrisoare către UE legată de poluarea aerului

România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti

Sursa:greenreport.ro