László Borbély: Aproape 60% dintre cetățeni prioritizează accesul la alimente sănătoase – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Majoritatea cetățenilor sunt interesați de dezvoltarea unor programe pentru promovarea consumului de alimente sănătoase, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, în cadrul unui mesaj de Ziua Mondială a Alimentației. 

Imagine de Peter H de la Pixabay

Pandemia de Coronavirus a readus în atenție rolul pe care agricultura și industria alimentară îl au în buna funcționare a unei societăți. Lecția pe care ar trebui să o învățăm este că avem nevoie de un sector agricol competitiv, care să ofere posibilitatea cetățenilor să se aprovizioneze din producția autohtonă. Mai mult, aproape 60% dintre ei declară explicit că își doresc alimente sănătoase. Accesul la hrană suficientă și de calitate trebuie să fie unul dintre cele mai importante obiective pentru dezvoltarea durabilă a României până în 2030”, a declarat László Borbély.

Conform unei cercetări sociologice ce a avut drept scop măsurarea la nivel detaliat a opiniei publice privind primele două Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) din cadrul Strategiei nNaționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), și anume ODD1 „Fără sărăcie” și ODD2 „Foamete zero”, dintre temele care au generat un interes mult peste media generală în rândul persoanelor chestionate se remarcă:

• alimente sănătoase: dezvoltarea unor programe pentru promovarea consumului de alimente să-nătoase, 58%

• poluarea solului: prevenirea și combaterea poluării solului, cu 54%.

Cifrele din ultimii ani ne arată că în România importurile alimentare sunt mai mari decât exporturile, ceea ce a condus la deficite de ordinul miliardelor de euro, cu toate că avem un potențial agricol uriaș. Trebuie să ne calibrăm politicile din acest sector în funcție de cele mai noi evoluții de la nivel european, spre exemplu adoptarea strategiei „De la fermă la consumator”. Aplicarea principiilor dezvoltării durabile ne va ajuta să avem un sector agricol autohton modern și competitiv”, a completat consilierul de stat.

Sursa:greenreport.ro